Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě odpoledne pozor na velmi silné bouřky - sledujeme on-line

Pozor na velmi silné bouřky s přívalovými srážkami, zatopily již několik míst - sledujeme on-line

Aktuality

Počasí v Česku zůstává pod vlivem brázdy nižšího tlaku vzduchu, která přináší příznivé podmínky pro tvorbu přeháněk a bouřek. Ráno a dopoledne se sice budou vyskytovat jen ojediněle, ale postupně jich začne přibývat. Odpoledne a v podvečer se objeví zhruba na polovině území, i když určit, kde přesně se vyskytnou, je velmi obtížné. Bouřky mohou být i silné až velmi silné, přičemž hlavním rizikem vzhledem k jejich pomalému postupu budou především přívalové srážky. Ty se ostatně už včera vyskytly na Moravě, ve Slezsku a na Šumavě, kde například stanice Hojsova Stráž naměřila za dvě hodiny až 60 mm srážek. Podobné množství spadlo i kolem Olomouce, kde voda zaplavila například obec Velký Týnec. Objevit se můžou dnes i kroupy, ale spíše menší. V bouřkách může lokálně - zejména v jihozápadní a západní polovině Čech - spadnout až kolem 40 mm, výjimečně, zejména při opakovaných bouřkách, čekejme až kolem 70 mm srážek. Takto vydatné srážky mohou vést k lokálnímu zatopení níže položených míst nebo rozvodnění menších řířek. Během večera budou bouřky a přeháňky ustávat. Zítra přes den ale v souvislosti se slabou studenou frontou přeháňková a bouřková činnost opět ožije. Tentokrát budou bouřky postupovat o něco rychleji. Díky tomu klesne o něco riziko přívalových srážek, ale zase vzroste nebezpečí silných nárazů větru.

On-line

21:51
Škody napáchala pozdě odpolední bouřka opět na Přerovsku. V nasycené půdě tu rychle vyvolala povodeň. Přívalová vlna zalila v obcích Šišma a Kladníky několik ulic, rodinných domů a aut. Dle hlášení velitelů z místa vozidla dokonce plavala. Některé obyvatele museli hasiči ze zasažených míst zachránit či evakuovat.

21:41
Dlouho se bouřka udržuje kolem Svitav. Úhrny zde mohou přesáhnout i 30 mm. Jinde už bouřky zeslábly.

18:46
18:10
Bouřky se opět vyskytují u Hranic na Moravě a postupují i na Olomouc. Nejsou sice tak vydatné jako včera, ale i nižší úhrny mohou v extrémně nasycené půdě působit problémy. Několik obcí tu už včera voda zaplavila. Z Bavorska bouřky také postupují na západ Čech a není vyloučeno, že večer opět zasáhnou Blížejov. Radar

17:30
Hodně bouřek je také v sousedním Bavorsku. Pozvolna postupují k Českému lesu a večer mohou opět zasáhnout i západní část Plzeňského kraje. Už by měly ale slábnout. Několik menších bouřek nyní vzniká na Moravě.

17:00
Další bouřky se vytvořily u Šumavy kolem Vimperka. Zůstávají zde bez pohybu. Silnější bouřky postupují na sever Čech a udržují se také kolem Beskyd. Jinde jsou bouřky slabší. Večer jich bude zvolna ubývat a v průběhu noci ustanou.

16:32
V Blížejově už srážky ustaly, ale v ulicích zůstává i půl metr vody. Některé ulice připomínají spíše řeku. Škody budou v obci rozsáhlé, viz záběry. Na místě zasahují hasiči.

16:02
Bouřky ze západu jen zvolna postupují dále k východu až severovýchodu. Nejsilnější jsou severně od Prahy. Lokálně se bouřky tvoří také ve Slezsku. Na Moravě zatím nejsou, ale lokálně mohou i zde vzniknout. Tak četné jako v západní polovině Čech ale nebudou.

16:00
V Praze hasiči kvůli bouřce hlásí desítku výjezdů.

15:51
Blížejov na západě Čech zasáhla dnes už druhá bouřka a situace je nyní ještě horší. Řada domů je zatopená a ulice jsou opět pod vodou. V oblasti stále vydatně prší a situace se může ještě zhoršovat. Amatérské stanice tu hlásí extrémní úhrny u 100 mm. Situace je zde velmi nebezpečná, viz aktuální video.

15:45
Na Praze 5 lidé hlásí i úhrny 60 mm za 40 minut. Vyskytly se i menší kroupy, viz diskuse.

15:31
Silná bouřka je na západním okraji Prahy. V okolí Černošic už úhrny přesahují 30 mm. Postupně se přesune i nad Prahu.

15:18
Částečně již vytopený Blížejov zasáhla na západě Čech nová bouřka! Hrozí potom vznik i bleskové povodně. V okolí je již půda extrémně nasycená.

15:16
Takto po bouřce vypadají ulice v Rokycanech.

15:10
Četné bouřky vznikají kolem Prahy. Na jednom místě se může vyskytnout i několik bouřek a přívalové srážky s úhrny přes 30 mm hrozí i v samotné Praze, kde vlivem zástavby mohou působit škody. Radar

14:52
Další silné bouřky vznikají jižně od Prahy. V příštích hodinách může přívalový déšť zasáhnout i Prahu.

14:43
V Rokycanech už stanice hlásí 30 až 60 mm srážek! Vyskytuje se zde velmi silná bouřka. Ve městě je několik zatopených ulic.

14:33
Úhrny přes 30 mm jsou hlášeny kolem Rokycan. Velmi silná bouřka zde pokračuje a hrozí zde škody.

14:25
V Blížejově na západě Čech jsou zaplavené ulice a voda teče z kanálů, viz video. Obec přitom byla vyplavená už na začátku měsíce a v oblasti se dnes mohou tvořit další bouřky.

14:20
Stanice Mrchojedy (Meclov) u Horšovského Týna na západě po bouřce hlásí téměř 40 mm srážek. Nedaleký Blížejov i 50 mm! Malá buňka se tu dlouho udržovala na jednom místě. Silná bouřka je také kolem Rokycan. Měření

13:55
Ze Šumavy a Českého lesa se bouřky přesunuly do vnitrozemí. Aktuálně začíná bouřit v Plzni. Může se zde objevit i přívalový déšť. Silnější bouřka je také u Písku.

13:15
Stanice ČHMÚ Karlovy Vary - Olšová Vrata při bouřce hlásí úhrny 24 mm. Stále zde ještě bouří. Silné bouřky se táhnou v pásu dále k jihu ke Stříbru. Úhrny zde mohou překračovat 30 mm. Pásmo bouřek zvolna postupuje i k Plzni.

12:55
Bouřky jsou aktuálně na západě a jihozápadě Čech. Postupně zesilují a rozšiřují se více do Čech. Bouřek bude v příštích hodinách v západní polovině území přibývat.

12:52
Teploty na většině území Čech a jihu Moravy přesahují letních 25 °C. V centrálních částech Čech už se dostávají i na tropických 30 °C. Meteostanice

12:22
Velmi silné bouřky se tvoří kolem Českého Krumlova. Zůstávají zde téměř bez pohybu a vykazují vysokou odrazivost (bílá jádra na radaru). Radar

11:55
11:50
Na západě území, kde dnes budou bouřky zřejmě nejintenzivnější, je nasycení půdy průměrné. K zatopení níže položených míst zde může docházet při srážkách od 30 až 40 mm za 1 hodinu. Ve východnějších oblastech Čech už je nasycení nižší a problémy zde hrozí spíše až při srážkách od 50 mm. hydro.chmi.cz

11:14
Bouřky dnes mohou kvůli přívalovým srážkám působit škody. První již nyní vznikají na Šumavě, kde se bez pohybu udržují. Další se budou odpoledne tvořit i mimo hory, zpočátku hlavně v západní polovině Čech. Právě zde je i největší pravděpodobnost výskytu silné až velmi silné bouřky, při které za krátkou dobu může spadnout až 60 mm srážek.

Tip: Sledujte bouřky on-line